QR codes

Met de komst van de smartphone en het feit dat bedrijven zich steeds meer met social media willen profileren is de QR code populair aan het worden. De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag of ik voor iemand een QR code wil “aanvragen”. Wanneer ik antwoord dat ze het ook zelf kunnen aanmaken, zie ik meestal de moed bij de mensen in de schoenen zakken. Vandaar een kleine uitleg over de mogenlijkheden en gebruik van de QR code.

Wat is het?

QR staat voor Quick Response (“snelle reactie”) en is ontwikkeld in opdracht van Toyota. Oorspronkelijk was het bedoeld om auto-onderdelen snel te identificeren, maar tegenwoordig is het ook te vinden op tijdschriften, posters en de e-tickets van de NS. De QR code is een 2 dimensionale variant van de barcode die meer informatie kan opslaan en ook beter leesbaar is wanneer heel klein weergegeven.

Veschil tussen QR en barcodes
Door het gebruik van niet alleen de horizontale maar ook de verticale lijnen kan de QR code meer data bevatten

Verder is de QR code minder foutgevoelig door het gebruik van de 3 ijkpunten en de opslag van de data in verschillende vakken. Hierdoor is een beschadigde of vieze QR code nog steeds uitleesbaar, zolang het bruikbare deel van de QR code maar niet onder de 70% komt.

Gebruik van de QR code

De QR code wordt vaak gebruikt voor de opslag van URL’s (internet adressen), maar de standaard voorziet in veel meer mogelijkheden.

 • Agenda afspraken
  De meeste smartphones herkennen ze vaak ook als afspraken en bieden de gebruiker meestal direct de mogelijkheid om deze in de agenda op te slaan.
 • Contact informatie
  De data  wordt opgeslagen in de vCard standaard welke breed ondersteund wordt.
 • E-mail adres
 • Geo locatie
  Handig voor invoer van locaties zonder adres in navigatiesoftware zoals TomTom en Google Maps.
 • Telefoonnummers
 • SMS berichten
 • Platte tekst
 • Internet adressen
 • WiFi toegangspunten
  Voor verschaffing van toegang van beveiligde draadloze netwerken

Een paar voorbeelden

De geo locatie van Café Tympaan

De instellingen voor het draadloze netwerk van Seventy Seven

 Het internet adres van deze website

Zelf doen?

Zoeken met je favoriete zoekmachine op “QR code generator” leveren meerdere resultaten op. Zelf gebruik ik ZXing maar doordat de QR code gestandaardiseerd is maakt het niet uit door wie je hem laat genereren.

Succes!

 

 

Gepubliceerd door

Thomas

Vanaf 1999 zelfstandig ondernemer in de IT branche en sinds 2006 ook part-time barman. Geïnteresseerd in het internet, muziek, films en de Citroen CX.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *